Logo NGI
nl
en
Zoeken

infrabase >

deelprogramma's >

flexible infrastructures

 
Naam
Flexible infrastructures
Omschrijving

Economie en maatschappij zullen een grotere functionaliteit, capaciteit en kwaliteit van infrastructuren eisen dan die op dit moment kunnen leveren. Doel van dit programma is het waarborgen van flexibiliteit op lange termijn voor de volgende generatie infrastructuren, zonder dat dit ten koste gaat van de stabiliteit en de betrouwbaarheid.

De moderne maatschappij is aan snelle veranderingen onderhevig, maar onze infrastructuren blijven achter. Doordat infrastructuren grootschalige, kapitaalintensieve systemen zijn met een lange levenscyclus, missen zij de flexibiliteit om zich aan onze voortdurend veranderende eisen aan te passen. Het is van belang te bedenken dat de meeste traditionele infrastructuren niet als publieke systemen zijn ontworpen.

Zo werden onze elektriciteits-, gas- en telefoonnetwerken - die uit de 19e eeuw stammen – oorspronkelijk gerund door particuliere bedrijven die lokale markten bedienden. Vanwege het publieke belang van de infrastructuren werden deze lokale netten gaandeweg aan elkaar gekoppeld en onder overheidscontrole geplaatst.

Als wij onze infrastructuren helemaal opnieuw zouden kunnen ontwerpen, wat zou dan de beste manier zijn om ze dynamischer te maken en meer in staat om te anticiperen op veranderende omstandigheden in de toekomst? Dat is de centrale onderzoeksvraag van dit deelprogramma.

Contactpersoon: dr. ir. Paulien Herder.

Programmaleider(s)
Paulien Herder
 
Wil Thissen

Logo NGI

Bouwcampus
Van der Burghweg 1
2628 CS Delft
secretariaat@nginfra.nl
telefoon: 015 303 0900

© 2016 Next Generation Infrastructures