Logo NGI
nl
en
Zoeken

infrabase >

deelprogramma's >

next generation port infra, powered by maasvlakte 2

 
Naam
Next Generation Port Infra, powered by Maasvlakte 2
Omschrijving
Sinds begin 2010 werkt Next Generation Infrastructures samen met de projectorganisatie Maasvlakte 2, onderdeel van het Havenbedrijf Rotterdam. Het doel van deze samenwerking is om bestaande kennis van Next Generation Infrastructures toe te passen voor de ontwikkeling, realisatie en inrichting van Maasvlakte 2. Voor een impressie van de samenwerking, bekijk de film Next Generation Port Infra.

De ontwikkeling van de Maasvlakte 2, de uitbreiding van de Rotterdamse haven in zee, kwam voort uit het probleem dat na decennia van groei het bestaande havengeboed zijn grezen had bereikt: de ruimte was op. Met de landwinning tussen 2013 en 2033 wordt er geleidelijk aan ruimte voor een extra overslagcapaciteit van 17 miljoen TEU gerealiseerd, wat een verdubbeling is van de huidige maximale overslagcapaciteit. De verwachte economische groei die de Maasvlakte 2 gaat opleveren moet echter volgens Rotterdam plaatsvinden onder de randvoorwaarde zij hand in hand moet gaan met de leefbaarheid in de regio.  Om deze problematiek het hoofd te bieden heeft NGInfra samen met het Havenbedrijf Rotterdam in de afgelopen jaren elf projecten uitgevoerd.

Deze projecten hebben vele inzichten en concreet bruikbare tools verschaft, die het Havenbedrijf nu gebruikt bij beslissingen op het gebied van duurzaamheid, ruimtelijke ontwikkeling, bereikbaarheid en energiehuishouding van de Maasvlakte 2.

Logo NGI

Bouwcampus
Van der Burghweg 1
2628 CS Delft
secretariaat@nginfra.nl
telefoon: 015 303 0900

© 2016 Next Generation Infrastructures