Logo NGI
nl
en
Zoeken

Onder de aandacht

Hier vindt u een overzicht van de laatste berichten die uw aandacht verdienen. Altijd up-to-date blijven? Meld u dan aan voor de NGinfraNieuwsbrief en ontvang een overzicht van de laatste berichten maandelijks in uw mailbox. Zelf nieuws melden kan door contact op te nemen met de redactie van NGinfra via redactie@nginfra.nl.
 

11 juli 2017
Ons magazine over Data & Security is uit, lees het hier
Wie nog niet helemaal wakker was, zit inmiddels toch rechtop in zijn stoel. Het is niet alleen de  vervangingsopgave of behoefte aan meer capaciteit waar we ons zorgen over moeten maken als het om onze infrastructuur gaat. Het is ook de digitale veiligheid van onze netwerken die de komende jaren top prioriteit moet krijgen: de cybersecurity van onze vitale infrastructuren.  

Themacenter Data & Security werkt daar voortdurend aan en neemt u met hun editie van NGinfraMagzine mee in de uitdagingen en kansen. In dit magazine onder meer:
- In gesprek met Digicommissaris Bas Eenhoorn over cybersecurity en de verantwoordelijkheid voor infrabestuurders;
- De pilot A15, waarbinnen één ruimtelijk 3D-model wordt ontwikkeld van Nederlands belangrijkste logistieke corridor;
- Een interview met COO van Port of Rotterdam Ronald Paul, over data als nieuwe asset voor de haven;
- én wat Blockchain voor u als infrabeheerder gaat betekenen, uitgelegd door Berrie Staring (Alliander). 
 
Lieve Declercq vertrekt bij Vitens
22 juni 2017
Lieve Declercq vertrekt bij Vitens

Op 31 augustus 2017 as. vertrekt Lieve Declercq als directievoorzitter van Vitens om per 1 september in dienst te treden als algemeen directeur bij multitechnisch dienstverlener SPIE Nederland. Zij wordt tevens lid van de executive board van de SPIE groep in Parijs. Lieve Declercq is sinds september 2012 directievoorzitter van drinkwaterbedrijf Vitens. Tijdens haar aanstelling bij Vitens heeft de organisatie de operationele kosten zien dalen, de drinkwaterprijs voor alle klanten kunnen verlagen en heeft zij persoonlijk gestreden voor het belang van de drinkwaterbronnen in de ruimtelijke ordening.


Nieuwe strategie 2018-2020

Lieve Declercq: “Nu de nieuwe strategie 2018-2020 van Vitens geformuleerd is komt voor mij een natuurlijk moment om mijn carrière elders voort te zetten. Vitens is een fantastische organisatie met gepassioneerde vakmensen en een product van levensbelang. Ik zal me voor altijd verbonden voelen met water.” Boele Staal, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Vitens: “Wij zijn Lieve Declercq dankbaar voor haar inzet de afgelopen vijf jaar. Onder haar kundige leiding heeft Vitens zich verder kunnen ontwikkelen als toonaangevend drinkwaterbedrijf met oog voor de klant en als een bedrijf dat staat voor de kwaliteit van de drinkwaterbronnen. We zullen haar missen. Wij wensen haar veel succes in haar nieuwe prestigieuze functie”. De Raad van Commissarissen start spoedig met de procedure voor de werving van een nieuwe directievoorzitter van Vitens. De publieke aandeelhouders van Vitens benoemen deze tijdens een aandeelhoudersvergadering.

Declercq was sinds 2016 voorzitter van de Raad van Bestuur van NGinfra. In NGinfraMagazine interviewde we haar over haar ambities in die functie. Lees het  terug via
http://elbamedia.onlinetouch.nl/310#/18.

Van der Bend genomineerd voor de BTG ICT/ Telecommanager 2017 Award!
7 juni 2017
Van der Bend genomineerd voor de BTG ICT/ Telecommanager 2017 Award!
NGinfra-directeur Aernout van der Bend is genomineerd voor de BTG ICT/Telecom manager 2017 Award! De winnaar van de prijs, een initiatief van de branchevereniging voor ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers, zal 8 juni bekend worden gemaakt in Noordwijk tijdens het jaarlijkse BTG Business Event. Andere genomineerden zijn Eric Overvoorde en Onno Muchall. 

Aernout van der Bend

Aernout van der Bend heeft zich met de Verkeersonderneming ingezet op ander gebruik van de bestaande infrastructuur. Door gebruik te maken van de huidige beschikbare -soms onvermoede- data heeft de Verkeersonderneming de markt geprikkeld om te komen met nieuwe innovatieve oplossingen waarbij de inzet van ITS, ICT en data(communicatie) leidt tot meer, betere en snellere informatie waarmee beter wordt ingespeeld op de gebruiker. Vervolgens kan met NGinfra worden ingespeeld op de snel veranderende omgeving met name als gevolg van de urbanisatie, digitalisering en de energietransitie.

Eric Overvoorde

Eric Overvoorde is verantwoordelijk voor de digitale transformatie bij Royal HaskoningDHV; een proces dat vele verschillende aspecten kent. Te beginnen bij het digitaal maken van de interne processen, maar tegelijkertijd worden ook samenwerkingen met externe klanten steeds mobieler en digitaler. Als CIO en Corporate Director van Workplace Solutions ziet Eric Overvoorde zijn werk radicaal veranderen door trends als: digitaal ontwerpen, real time uitwisselen van gegevens, 3D printing en het inzetten van algoritmen. Maar ook ziet hij zijn eigen takenpakket wijzigen, zoals: het integreren met facilities om aan een volledig serviceconcept te kunnen werken, steeds meer in de cloud werken en verder digitaliseren om flexibeler te kunnen zijn.

Onno Muchall

Onno Muchall is werkzaam bij KOOP, het Kennis- en exploitatiecentrum Officiële OverheidsPublicaties. In grofweg tien jaar heeft KOOP ervoor gezorgd dat het hele Nederlandse wetsdomein gedigitaliseerd is. De opgedane kennis en ervaring bood vervolgens de mogelijkheid om bezuinigingen te realiseren met de verdere digitalisering van de papieren wereld. KOOP heeft ervoor gezorgd dat de kennis rondom wetgevingspublicatie weer terug is bij de overheid.
Nieuwste NGinfraMagazine van Themacenter Toekomst Verkennen nu online!
11 april 2017
Nieuwste NGinfraMagazine van Themacenter Toekomst Verkennen nu online!
 
Hierbij het nieuwste digitale nummer van NGinfraMagazine, dat is samengesteld in nauwe samenwerking met Themacenter Toekomst Verkennen. Veel leesplezier!
 
IN DIT NUMMER
 
De infra-radar
Tal van innovaties, technologieën, ontwikkelingen en ook disrupties komen op ons af. Een gezamenlijke blik op de toekomst in zeven trends en toepassingen.
Lees verder >>
 
Omgaan met blinde vlekken
Hendrik Blokhuis, directeur van het Cisco-programma Digitale Versnelling Nederland: ‘De toekomst is één blinde vlek’. Hij vertelt hoe Cisco daarmee omgaat. Lees verder >>
 
Zelfportret Toekomst Verkennen
Elke infrabeheerder heeft zijn eigen toekomstverkenningsproces. Top-down of bottom-up. Centraal of decentraal. Themacenter Toekomst Verkennen maakte een zelfportret met overeenkomsten en verschillen tussen de zes infrabeheerders. Lees verder >>
 
Column: Toekomstverkenningen, een license to innovate
‘Toekomstverkenningen leiden niet alleen tot slimmere beslissingen maar zijn, juist voor infrabeheerders, van cruciaal belang voor hun license to innovate’, schrijft TC-lid Vincent de Gooyert. Lees verder >>
 
Verder bouwen aan responsive connections
We kunnen hier in Nederland rustig slapen over iets goeds. Hoeven ons niet druk te maken over stromend water, licht en internet. ‘Geweldig, maar daar mogen we ook weleens bij stilstaan. Dat stelt nieuwe NGinfra-directeur Aernout van der Bend in een gesprek over toekomstambities. Lees verder >>
 
Overstappen naar 2040: flexibel en slim OV
Dat is de naam voor de gezamenlijke toekomstvisie van provincies, metro­poolregio’s, NS, FMN en ProRail op het openbaar vervoer. Hoe kwamen ze met al hun eigen belangen toch tot een bottom-up tot de acht gedragen vertrekpunten? Lees verder >>
 
Een kritische blik op onze verkenningen
De toekomst wordt wel verkend, maar nog onvoldoende vertaald in strategie’, stelt Danielle Snellen van PBL. Hoe is het gesteld met het niveau van toekomst verkennen bij Nederlandse infrabeheerders? En zitten ze wel op het juiste spoor? Lees verder >>
 
Roadmap Themacenter Toekomst Verkennen
Dit gaat Themacenter Toekomst Verkennen het komende jaar doen. Lees verder >>
​Workshop
5 februari 2017
​Workshop 'Predictive maintenance & data' groot succes
Het themacenter Data & Security van NGinfra heeft op 2 februari 2017 een drukbezochte workshop gegeven rond het thema 'Predictive maintenance & data'. De workshop vond plaats in het oude waterwinningsgebouw van Vitens in Soestduinen en werd door ruim 30 mensen bezocht.

Het ochtendprogramma bestond uit:
•         een inleiding door Gert Kuilder, informatiemanager bij Vitens en lid van het themacenter
•         een lezing over de kaders voor predictive maintenance door prof. H. Akkermans (Universiteit Tilburg),
•         een lezing over de inzet van satellietdata voor predictive maintenance door J. van Uum en J. van Loon (Netherlands Space Organisation)
•         een lezing over predictive maintenance bij Tennet door prof. R. Ross (Universiteit Delft)
 
Na de lunch is onder leiding van Herman Meijer, manager datamanagement bij Port of Rotterdam en lid van het themacenter, het actieve deel begonnen. Zes vwerkgroepenmaakten vanuit zestig ICT-gerelateerde ontwikkelingen een selectie van de belangrijkste ICT-innovaties voor predictive maintenance. De werkgroepen werden gevraagd de 5 meest kansrijke innovaties te benoemen en die vervolgens aan andere werkgroepen te presenteren. Vanuit deze presentaties is een lijst gemaakt van ICT-innovaties gemaakt die betrokken partijen nij NGInfra samen verder gaan onderzoeken. Hierbij hebben leden van de verschillende themacenters aangegeven graag samen te willen werken op deze thema’s. De dag werd afgesloten met een evaluatie en een gezellige borrel. Kortom een echte NGInfra-dag waar de inhoud, toekomst en samenwerking centraal stonden.
 
2345 »|

 

Logo NGI

Bouwcampus
Van der Burghweg 1
2628 CS Delft
secretariaat@nginfra.nl
telefoon: 015 303 0900

© 2016 Next Generation Infrastructures