Logo NGI
nl
en
Zoeken

Onder de aandacht

Hier vindt u een overzicht van de laatste berichten die uw aandacht verdienen. Altijd up-to-date blijven? Meld u dan aan voor de NGinfraNieuwsbrief en ontvang een overzicht van de laatste berichten maandelijks in uw mailbox. Zelf nieuws melden kan door contact op te nemen met de redactie van NGinfra via redactie@nginfra.nl.
 

Nieuwe website en intranet in ontwikkeling
1 februari 2017
Nieuwe website en intranet in ontwikkeling
De website van NGinfra wordt vernieuwd. In het voorjaar van 2017 zal de nieuwe site met extra functionaliteiten (o.a. een intranet en een uitgebreidere blog- en nieuwsfunctie) met de laatste up-to-date informatie online komen. 
Nu online: het nieuwste NGinfraMagazine
3 januari 2017
Nu online: het nieuwste NGinfraMagazine
Het nieuwste nummer van het NGinfraMagazine is zojuist verschenen. Dit nummer is gemaakt door het Themacenter Beschikbaarheid.
Onderstaand vindt u de artikelen op een rij, met een verwijzing naar het
digitale magazine.

Veel leesplezier!


Wie managet verbonden risico’s?
De discussie over de risico’s van wederzijdse afhankelijkheid is actueler dan ooit. De Amerikaanse hoogleraar Paul Schulman maakte studie van aan elkaar gekoppelde infrastructuren. ‘We zijn ons onvoldoende van de risico’s bewust.’

Restlevensduur, meer dan techniek
Door middel van sensoren zijn we steeds beter in staat de restlevensduur van infrastructuur te voorspellen. Maar die restlevensduur gaat verder dan alleen de technische staat. Kunnen we predictive maintenance ook doorvertalen naar andere soorten levensduur?

De afhankelijkheid van Schiphol
Hebben infrabeheerders met hun eigen asset management framework de juiste handvatten om het primaire bedrijfsproces te laten renderen? Of zijn er nog andere aspecten die voor beschikbaarheid een rol spelen?

Beschikbaarheid versus betrouwbaarheid
Een niet-functionerende infrastructuur blijft zelden onopgemerkt. Inzicht in prestaties van deze van elkaar afhankelijke netwerken is essentieel, maar hoe verkrijg je dat?

Sturen op beschikbaarheid
Vijf afwegingen van senior adviseur assetmanagement Bart van den Heuvel (Rijkswaterstaat)

Eén infrastructuursysteem, één afweging
Binnen Themacenter Beschikbaarheid onderzoeken we of en hoe we verstoringsrisico’s toch gezamenlijk kunnen aanpakken. Want uiteindelijk is een integrale afweging maatschappelijk gezien het beste.

De Lunchbox
Als je als infra-architect de infrastructuur opnieuw mocht ontwerpen, hoe zou het systeem er dan uitzien? We legden deze vraag aan Frank Bokhorst van ProRail voor, lid van Themacenter Beschikbaarheid.
 
 
 
​Aernout van der Bend volgt Judith Schueler op als nieuwe directeur NGinfra
17 november 2016
​Aernout van der Bend volgt Judith Schueler op als nieuwe directeur NGinfra
Per 1 januari 2017 wordt Aernout van der Bend Algemeen Directeur van NGinfra. Hij volgt Judith Schueler op die NGinfra als samenwerkingsverband heeft opgestart in mei 2014. Van der Bend is vijf jaar directeur geweest van De Verkeersonderneming, een organisatie die in de Rotterdamse regio werkt aan het verbeteren van de bereikbaarheid. Zijn ervaring ligt in de publiek- private samenwerking op het gebied van mobiliteit. Met zijn collega’s realiseerde hij in het eerste programma van Beter Benutten dagelijks meer dan 14.000 spitsmijdingen.
 
Bestuursvoorzitter van NGinfra, Lieve Declercq: 'Binnen NGInfra werken verschillende netbeheerders met internationale wetenschappers samen om tot een integrale visie te komen van de infrastructuur van de toekomst. Dat vraagt om een directeur met overzicht, daadkracht en visie. We zijn dan ook heel blij dat Aernout van der Bend met zijn ervaring de nieuwe directeur wordt van ons samenwerkingsverband. Van der Bend zal de door Judith Schueler mede geformuleerde ambities zeker kunnen omzetten in tastbare resultaten.'
 
Nieuwe uitdaging
Schueler zoekt na de overdracht een nieuwe maatschappelijke uitdaging. 'In de afgelopen 8 jaren heb ik praktijk en onderzoek dicht bij elkaar gebracht. Eerst binnen het onderzoeksprogramma Next Generation Infrastructures (2004- 2014). Vervolgens hebben we van het onderzoeksprogramma een samenwerkingsverband van en voor infrabeheerders gemaakt die onder dezelfde naam doorgaat. Dat was mijn doel en die is bereikt. Mijn blik gaat nu weer breder naar buiten.'In Van der Bend ziet Schueler een ideale opvolger die verder kan bouwen aan deze unieke samenwerking in infrabeheer.

NGinfra
NGinfra staat voor Next Generation Infrastructures en is de naam van het samenwerkingsverband waarin Rijkswaterstaat, Havenbedrijf Rotterdam, Alliander, Schiphol, ProRail en Vitens zich hebben verenigd om de infrastructuur van Nederland adequaat in te laten spelen op toekomstige veranderingen. Wij bouwen samen aan ‘responsive connections'. 
Lees de nieuwste NGinfraMagazine digitaal
7 november 2016
Lees de nieuwste NGinfraMagazine digitaal

Het derde nummer van dit jaar is uit. Hierbij de artikelen op een rij (met verwijzing naar het e-zine). Veel leesplezier!

FEATURE

Hoe verknoopter, hoe beter  

Wat vereist optimale logistiek van onze infrastructuur? Verknoping, markt- en samenwerking en kennis van de gebruiker, stellen logistiekexperts Albert Veenstra, Dick van Damme en Hans-Willem Vroon.

INTERVIEW

De waarde van infrastructuur op de agenda 

Deze zomer trad Lieve Declercq in de voetsporen van oud-voorzitter Bert Klerk. De CEO van waterbedrijf Vitens is de nieuwe voorzitter van de Raad van Insipratie. Haar missie: de waarde van infrastructuur tussen de oren krijgen bij de beleidsmakers.

PRAKTIJK

Nieuw tijdperk, nieuwe nutsvoorziening? 

‘Lelystad heeft wereldprimeur met gelijkstroom’, lazen we enkele maanden geleden in het nieuws. Wat betekent dat eigenlijk, zo’n nieuw elektriciteitsnet aanleggen? Wordt dit de nieuwe nutsvoorziening?

TOEKOMST VERKENNEN

De blik naar buiten 

Wie infrastructuur voor tientallen jaren aanlegt en beheert, zal ook ver vooruit moeten kijken om ontwikkelingen vroegtijdig te signaleren. Hoe doen infrabeheerders dat? Themacenter Toekomst Verkennen deed een ronde langs de NGinfra-partners en trok haar lessen.

360-GRADEN-INFRA

De ontwerpersblik op infrastructuur 

Drie ontwerpers (Royal HaskoningDHV, Vialis en ipv Delft) werpen een kritische blik op onze infrastructuur. Een conclusie: ‘De D van design mag wel wat groter’.

INGEZONDEN

Van klantbeleving naar fysieke infra 

Klantgericht werken, daar kunnen we niet meer omheen. Waterbedrijf Vitens bracht daarom haar klanten en de wensen die zij hebben in kaart. Maar wat betekent dit voor je fysieke infra?

EN VERDER

Infographic 

Samenwerkingsverbanden en kennisinstituten binnen domein infra wereldwijd.

Lunchbox 

Sjoerd Blüm, lid themacenter Data & Security, over de opgave van Schiphol: beste digitale airport worden.

Start NWO-call NGinfra
12 september 2016
Start NWO-call NGinfra
De NWO-call van NGinfra is gestart. Ervaren onderzoekers kunnen zich vanaf nu aanmelden om in aanmerking te komen voor financiering van innovatieve onderzoeksprojecten gericht op praktijk en beleid rondom toekomstige infrastructuur. De voorwaarden en doelen van de call leest u hier en op de website van NWO (in het Engels).
 

 

Logo NGI

Bouwcampus
Van der Burghweg 1
2628 CS Delft
secretariaat@nginfra.nl
telefoon: 015 303 0900

© 2016 Next Generation Infrastructures